Wanneer je bezig bent met telefonische acquisitie merk je dat de meeste contactpersonen om verschillende redenen niet bereikbaar zijn. Je stuit ook regelmatig op de voicemail van je contactpersoon. Het inspreken van een goede voicemail is een vak apart.
1) Zet je nummermelder aan
Zet voordat je begint met bellen je nummermelder aan. Dit is wel zo netjes, want veel contactpersonen vinden dit vervelend en associëren een anoniem belletje vaak met een belletje van bijvoorbeeld een callcentre.
2) Begin en eindig met je naam en telefoonnummer
Noem je naam en bij voorkeur ook je telefoonnummer aan het begin en aan het eind van je voicemail bericht. Je contactpersoon is aan het begin van je voicemail bericht meestal nog op zoek naar pen en papier. Door je naam, de naam van je bedrijf en je telefoonnummer aan het einde van je voicemail bericht te herhalen, voorkom je dat je contactpersoon je voicemail nogmaals moet afluisteren.
3) Maak het je contactpersoon makkelijk
Bel je met je mobiele telefoon maar ben je later op de dag (ook) op een vast nummer bereikbaar, vraag je contactpersoon dan om terug gebeld te worden op je mobiele telefoon. Dus gewoon op het toestel waarmee je belt. Hiermee voorkom je dat je contactpersoon meer moeite moet doen om je te bereiken, bijvoorbeeld omdat hij/zij je website moet raadplegen voor het juiste telefoonnummer. Het gevolg hiervan kan zijn dat je misschien helemaal niet meer wordt terug gebeld.
4) Bereid je goed voor
Hoe kort je voicemail ook is, bereid je goed voor. Vertel in een paar zinnen waarom je contact opneemt en voorkom een vaag verhaal waarin je de nodige “eeeuh’s” uitspreekt. Dit komt veel professioneler over en het vergroot de kans dat je terug gebeld wordt. Schrijf desnoods voordat je gaat bellen een script uit of zet een aantal belangrijke steekwoorden op papier. Oefen je verhaal een paar keer hardop zodat je een goed beeld krijgt van hoe je overkomt op de persoon aan de andere kant van de lijn.
5) Noem de naam van degene die jou heeft doorverwezen
Heb je de naam van je contactpersoon gekregen van iemand uit je eigen netwerk? Leg dit dan direct uit in een van je eerste zinnen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat contactpersonen sneller geneigd zijn om je verhaal aan te horen, zeker wanneer zij dagelijks meerdere voicemails ontvangen van personen die zij niet kennen.
6) Stuur een mail
Krijg je je contactpersoon niet te pakken? Bel dan niet op dezelfde dag weer terug. Geef in je voicemail aan dat je later op de dag een mail zal sturen met nadere informatie. Dit komt minder opdringerig over.
7) Houd het kort
Herken je de volgende situatie? Je luistert je voicemail af en voelt je aandacht verslappen als het te lang duurt. Probeer dit dus te voorkomen door de voicemail berichten die je zelf inspreekt kort en concreet te houden.
8) Let op je tempo
Probeer goed te articuleren en zo langzaam mogelijk te praten. Dit is vooral belangrijk als het gaat om het uitspreken van je naam en je telefoonnummer. Heb je een naam die je moeilijk kunt uitspreken? Spel deze dan letter voor letter, zodat het voor je contactpersoon sneller duidelijk is wie zijn/haar voicemail heeft ingesproken.
9) Kies de juiste ruimte
Een drukke omgeving als bijvoorbeeld het station, een beurs of een netwerkbijeenkomst kan voor een gehorige achtergrond zorgen. Aan de andere kant klinkt een leeg kantoor of een hal vaak erg hol. Kies daarom een goede ruimte om je voicemail in te spreken.
10) Let op je houding
Je lichaamshouding heeft een grote invloed tijdens het bellen. Zorg voor een actieve houding zodat je enthousiast en energiek overkomt. Wanneer je staat heb je de meeste lucht en dat geeft meer rust in je stem.
Conclusie
Het inspreken van een goede voicemail is een vak apart. Met een goede boodschap kun je de kans dat je wordt teruggebeld aanzienlijk vergroten. Spreek daarom altijd een voicemail in en probeer de nieuwsgierigheid van je contactpersoon te wekken. Houd de resultaten de komende week eens bij en kijk hoe je het aantal inkomende telefoontjes kunt verhogen. Ik ben benieuwd naar de resultaten!
Zou je mij willen helpen door dit artikel te delen met je netwerk?
Je kunt dit doen door middel van de knoppen voor Linkedin, Twitter, Facebook en Google+. Op deze manier kunnen andere professionals ook hun voordeel doen met deze informatie. Alvast bedankt!
Welke tips heb jij nog om een goede voicemail in te spreken? Ik zie je reactie graag verschijnen in het commentaarveld hieronder. Alvast bedankt!
Over de schrijver: Vincent de Fretes
Vincent de Fretes helpt ZZP-ers, Interim Professionals en dienstverlenende organisaties aan structureel meer commerciële afspraken in hun agenda. Hij is zelf jarenlang werkzaam geweest in diverse sales functies en heeft bij de start van zijn professionele carrière ook geworsteld met het maken van gekwalificeerde afspraken bij potentiële klanten.
Na het volgen van intensieve trainingen om dit beter te doen en het continue verbeteren van zijn acquisitie vaardigheden, heeft hij een scala aan methodieken, kennis en vaardigheden ontwikkeld om succesvol klantgericht te telefoneren. Alles wat hij organisaties leert past hij zelf ook in praktijk toe, omdat hij zeker wilt weten dat het resultaat oplevert.