3 stappen die je kunt ondernemen wanneer een prospect niet ingaat op jouw voorstel

Dat potentiële klanten afhaken overkomt iedere ondernemer. Laat jij het er bij zitten of laat je een vonkje overslaan met als doel het vuurtje alsnog aan te steken? In de praktijk blijkt dat veel ondernemers dergelijke ‘verloren leads‘ links laten liggen. En dat vind ik jammer!

Iedere ondernemer heeft de volgende situatie wel eens meegemaakt. Je hebt een potentiële klant gesproken en hebt er een goed gevoel aan overgehouden. Maar na een aantal contacten haakt hij/zij af. Dit kan om verschillende redenen zijn. Probeer te achterhalen waarom je gesprekspartner afhaakte. Kwam het door de concurrentie? Liep jij zelf te hard van stapel? Was je aanbod niet specifiek genoeg? Belangrijk om te weten!

Stuur je gesprekspartner een brief of een mail waarin je hem/haar bedankt voor het prettige contact. Attendeer je gesprekspartner op bijvoorbeeld een e-book en/of je nieuwsbrief. Het grote voordeel hiervan is dat je je gesprekspartner op een laagdrempelige manier laat kennismaken met je product of dienst. Houd het contact levend en probeer je gesprekspartner aan te sporen om actie te ondernemen.

Heb geduld wanneer een lead nog niet rijp is voor de verkoop. Ik snap dat je als ondernemers ‘actie’ wilt, maar besef dat dit voor je gesprekspartner een reden kan zijn om de handdoek in de ring te gooien.

Conclusie

Ook wanneer een potentiële klant gekozen heeft voor een concurrent is nog niet alles verloren. Het gaat erom wat je vervolgens doet. De kans blijft aanwezig dat ze op enig moment in de toekomst weer in de markt zijn. Als jij contact weet te onderhouden en hebt laten zien welke waarde je levert, is de kans groter dat je alsnog tot zaken kunt komen. De grootste stap is dan al gezet: je gesprekspartner is bekend met jou. Succes!

Welke stappen onderneem jij wanneer een potentiële klant niet ingaat op jouw voorstel? Ik zie je reactie graag verschijnen in het commentaarveld hieronder. Bedankt alvast!

Zou je mij willen helpen door dit artikel te delen met je netwerk?

Je kunt dit doen door middel van de knoppen hieronder voor Linkedin, Twitter, Facebook en Google+. Op deze manier kunnen andere professionals ook hun voordeel doen met deze informatie. Alvast bedankt!

Over de schrijver: Vincent de Fretes

Vincent de Fretes helpt ZZP-ers, Interim Professionals en dienstverlenende organisaties aan structureel meer commerciële afspraken in hun agenda. Hij is zelf jarenlang werkzaam geweest in diverse sales functies en heeft bij de start van zijn professionele carrière ook geworsteld met het maken van gekwalificeerde afspraken bij potentiële klanten.

Na het volgen van intensieve trainingen om dit beter te doen en het continue verbeteren van zijn acquisitie vaardigheden, heeft hij een scala aan methodieken, kennis en vaardigheden ontwikkeld om succesvol klantgericht te telefoneren. Alles wat hij organisaties leert past hij zelf ook in praktijk toe, omdat hij zeker wilt weten dat het resultaat oplevert.

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *