Hoe professioneel is jouw WhatsApp foto?

Sinds dat ik vorig jaar november lid ben geworden van een netwerkclub in de regio Den Bosch heb ik verschillende fotografen als gast langs zien komen om het belang van een professionele foto op Social Media te benadrukken. Vaak wordt de nadruk gelegd op een zakelijke profielfoto op Linkedin en krijgen wij als leden regelmatig een aantrekkelijk aanbod voor een fotoshoot.

Nu is mij de laatste tijd mij iets anders opgevallen…

De laatste tijd communiceer ik zakelijk steeds vaker via WhatsApp. In een nieuwsgierige bui ben ik eens door mijn relaties gaan bladeren en zag ik opvallend veel “onprofessionele” profielfoto’s. Ik vraag me dan ook af of ondernemers en professionals zich hiervan bewust zijn. Het kan zijn dat degene die jouw Whatsapp foto ziet (en jou niet kent) een bepaald (negatief) beeld van je krijgt zonder dat je je daarvan bewust bent.

Dus mijn vraag aan jouw: Hoe professioneel is jouw Whatsapp foto?

Het kan zijn dat jij je telefoon zowel zakelijk als privé gebruikt. Waarom heb je voor je huidige foto op Whatsapp gekozen? Ik zie je reactie graag verschijnen in het commentaarveld onder dit artikel.

Zou je mij willen helpen door dit artikel te delen met je netwerk?

Je kunt dit doen door middel van de knoppen hieronder voor Linkedin, Twitter, Facebook en Google+. Op deze manier kunnen andere professionals ook hun voordeel doen met deze informatie. Alvast bedankt!

Over de schrijver: Vincent de Fretes

Vincent de Fretes helpt ZZP-ers, Interim Professionals en dienstverlenende organisaties aan structureel meer commerciële afspraken in hun agenda. Hij is zelf jarenlang werkzaam geweest in diverse sales functies en heeft bij de start van zijn professionele carrière ook geworsteld met het maken van gekwalificeerde afspraken bij potentiële klanten.

Na het volgen van intensieve trainingen om dit beter te doen en het continue verbeteren van zijn acquisitie vaardigheden, heeft hij een scala aan methodieken, kennis en vaardigheden ontwikkeld om succesvol klantgericht te telefoneren. Alles wat hij organisaties leert past hij zelf ook in praktijk toe, omdat hij zeker wilt weten dat het resultaat oplevert.

13 Reacties

 1. Stephanie

  Ik heb Whatsapp van mijn telefoon verwijderd omdat ik het geen prettige manier vind om met klanten te communiceren. Al die appjes die binnen komen vind ik vaak storend. We hebben zoveel communicatiemogelijkheden: sms, mail, telefoon dat ik Whatsapp niet nodig vind. En inderdaad als je maar één telefoon hebt, zit je met je profielfoto. Hoe pak je dat aan? Ik ben blij dat ik me daar niet druk (meer) over hoef te maken!

  Antwoord
  • Vincent de Fretes

   Hoi Stephanie, ik krijg de laatste maanden steeds vaker zakelijke Whatsapp berichten, vandaar dit artikel. Bedankt voor je reactie. En tsja, als je één telefoon hebt… wat dan? Ik ben daarom heel erg benieuwd naar de reactie van andere ondernemers en professionals!

   Antwoord
 2. Stephanie

  Ja precies, slim artikel want ik denk dat veel ondernemers er niet bij stil staan. Als ik wel nog whatsapp zou hebben, zou ik wel rekening houden met mijn foto. Dat hij zowel zakelijk als privé gebruikt kan worden.

  Antwoord
 3. Nils Jager

  Hoi Vincent,
  Toen ik in loondienst werkte had ik profielfoto’s met bijvoorbeeld mijn hele gezin erop of zelfs foto’s van een feestje of iets dergelijks. Ik gebruikte mijn telefoon toen alleen privé. Nu ben ik ondernemer en gebruik ik mijn telefoon privé en zakelijk. Ik heb bewust dezelfde profielfoto als die op LinkedIn en andere social media. Om op te vallen had ik in het begin ook mijn logo even als WhatsApp profielfoto, maar ik denk dat gewoon een pasfoto waar je glimlachend op staat het beste is. Dit is volgens mij de profielfoto waarmee je voor (potentiële) klanten het meest professioneel overkomt.

  Antwoord
  • Vincent de Fretes

   Hoi Nils, bedankt voor je reactie. Hoe waren de reactie op je logo?

   Antwoord
   • Nils Jager

    Hallo Vincent,
    Mijn logo als Whatsapp profielfoto heb ik maar een dag gedaan, maar de reacties hierop waren goed. Het viel wel even op en dat was ook de bedoeling. Het komt volgens mij ook professioneel over, maar als persoon ben je niet meteen herkenbaar. Dat is voor mij de reden geweest om weer te wisselen naar een pasfoto.

    Antwoord
 4. Lorenzo Homoet

  Beste Vincent, dank voor het interessant artikel. Regelmatig zie ik op Linkedin foto’s van ondernemers met een zonnebril of met het hele gezin, geen foto of een foto van iemand anders. De kans bestaat dat je niet serieus wordt genomen. Met mijn klanten communiceer ik niet via whatsapp omdat ik dat niet professioneel vind.

  Antwoord
  • Vincent de Fretes

   Hoi Lorenzo, ik heb er in eerste instantie ook niet voor gekozen om via Whatsapp te communiceren maar merk dat steeds meer zakelijke relaties mij wel op deze manier benaderen. Aan de andere kant merk ik dat het in een aantal gevallen best praktisch is. Bedankt voor je reactie en succes met de business.

   Antwoord
 5. inge van olst

  Beste Vincent,
  Ik ben het met je een, ik zie eigenlijk alleen maar onprofessionele prive foto’s op whatsapp.

  Eerlijk gezegd heb ik ook geen zakelijk gevoel bij whatsapp, alhoewel dit medium steeds vaker (onbewust) zakelijk gebruikt wordt (bijv uitnodigingen house-sale, evenementen, sponsoring of sportlessen)

  Ik bied mijn klanten aan om de profielfoto die gemaakt wordt voor website, linkedin of zakelijke facebookpagina, ook te gebruiken voor whatsapp.

  Antwoord
  • Vincent de Fretes

   Hoi Inge, bedankt voor je reactie. Hoe reageren je klanten op je aanbod?

   Antwoord
  • Vincent de Fretes

   Hoi Bernadine, bedankt voor je reactie. Ik heb daar wat creatieve ideeën over en neem deze week telefonisch contact met je op.

   Antwoord

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *