PRAKTIJKCASE: Hoe je kunt voorkomen dat jouw klant overstapt naar de concurrent

Je kunt natuurlijk nooit voorkomen dat jouw klant overstapt naar een concurrent, maar je kan er in ieder geval alles aan doen om een bedrijf als klant te behouden. Ik wil een tweetal praktijkcases met je delen. Waar het allemaal om draait: aandacht!

Case 1: Energieleverancier

Ik ben al een tijdje klant bij een energieleverancier, totdat een verkoper van een concurrerende organisatie vorige maand bij mij aan de deur stond. Wat mij verraste in zijn verhaal was dat hij volledig op de hoogte was van mijn situatie, waardoor ik getriggerd werd en met hem in gesprek ben gegaan. Het gesprek liep dusdanig positief dat ik besloten had om met hem in zee te gaan. Het gevolg hiervan was dat ik afgelopen week in de avond werd gebeld door een verkoper van mijn huidige leverancier. Hij zag dat ik mijn overeenkomst had opgezegd en wilde mij een nóg beter aanbod doen dan de concurrent. Hij deed er echt álles aan om mij als klant te behouden. De vragen die mij te binnen schoten: ‘Waarom belt mijn huidige leverancier mij nú pas?’, ‘Waarom kunnen ze mij nú pas een beter aanbod doen?’. Want als zij contact met mij hadden gezocht vóórdat de verkoper van de concurrent aan mijn deur stond, was de kans groot dat ik bij mijn huidige leverancier bleef. Mijn reactie: “sorry meneer, u bent te laat!”

Case 2: zakelijke dienstverlener

Een bedrijf uit Brabant deed al ruim 6 jaar zaken met een zakelijke dienstverlener. De dienstverlener ging ervan uit dat alles lekker liep, totdat de klant besloot om over te stappen naar een concurrent. Wat er vervolgens gebeurde is dat de klant door verschillende medewerkers werd gebeld. En zelfs zó vaak, dat de directrice van het bedrijf gevraagd had of ze op de “Niet te benaderen lijst” geplaatst kon worden. Letterlijk zei ze “In de 6 jaar dat ik met deze partij gewerkt heb, heb ik ze in totaal 3x gesproken! En nu ik besloten heb om over te stappen word ik van alle kanten bestookt”. Haar beslissing was definitief en het bedrijf verloor een hele grote klant!

Conclusie

Sommige bedrijven geven hun klanten pas de juiste aandacht als een overeenkomst dreigt af te lopen. In een aantal gevallen geeft een bedrijf pas aandacht aan hun klanten als een overeenkomt is beëindigd en men te horen heeft gekregen dat de klant is overgestapt naar een concurrent. Zonde! Geef je klant regelmatig de juiste persoonlijke aandacht. Houd je klanten op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en luister goed of er dingen zijn waar jij in de toekomst rekening mee kan/moet houden zodat de kwaliteit van jouw dienstverlening gewaarborgd blijft.

Op welke manier geef jij aandacht aan je klanten? Ik zie je reactie graag verschijnen in het commentaarveld onder dit artikel.

Zou je mij willen helpen door dit artikel te delen met je netwerk?

Je kunt dit doen door middel van de knoppen voor Linkedin, Twitter, Facebook en Google+. Op deze manier kunnen andere ondernemers en verkopers ook hun voordeel doen met deze informatie. Alvast bedankt!

Over de schrijver: Vincent de Fretes

Vincent de Fretes zorgt ervoor dat professionals sneller aan tafel komen te zitten met potentiële klanten. Iedereen kan afspraken maken, dat is volgens Vincent niet moeilijk. Het allerbelangrijkste is om afspraken te maken van hoge kwaliteit!

Met name bij de start van zijn professionele carrière heeft Vincent enorm geworsteld met het maken van goede kwalitatieve afspraken. Doordat hij continue bezig is met het verbeteren van zijn commerciële vaardigheden en nog steeds intensieve trainingen volgt om dit beter te doen, heeft hij een scala aan methodieken, kennis en vaardigheden ontwikkeld om ervoor te zorgen dat professionals sneller aan tafel komen te zitten met potentiële klanten.

Zijn klanten geloven in zijn aanpak waarbij continuïteit, creativiteit en originaliteit van essentieel belang zijn. Alles wat hij professionals leert past hij zelf ook in praktijk toe, omdat hij zeker wilt weten dat het resultaat oplevert.

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *